Wijn in de kijker: El Sacramento 2011

Waarom El Sacramento?

Een typisch spaanse wijn die qua allures doet denken aan klassebordeaux. Na herproeving vonden we het nodig om deze wijn de aandacht te geven die hij absoluut verdient! Met een Parker score van 90 (!!!) krijg je een Rioja van pure klasse. De jaargang 2011 is bijzonder geslaagd en geeft zich vandaag zeer mooi. Waar hij van nature uit in zijn jeugd nogal gecorseerd was, hebben de jaren in de plaats complexiteit gebracht. Laat je de wijn even ademen in het glas, dan ontplooit er zich een aromatisch spel, met aroma's die gaan van potloodscherpsel naar pepermunt, sigarenkistje, zoethout, en zelfs nog een beetje zwarte aalbes en perenstroop.

 

Een beknopte geschiedenis

Oude geschriften over Laguardia vermelden een wijngaard genaamd "El Sacramento". Desalniettemin ontbreekt elk spoor van deze wijngaard in de officiële registers. De naam wordt verondersteld gegeven te zijn aan de finca die deze naam tot op heden draagt.

De streek waar de wijngaard zich bevindt heet Rioja Alavesa, waar de grond typisch in het bezit was van paters. Deze verbouwden granen en wijn bestemd voor verkoop, om zo hun humanitaire hulp te financieren. Uit de geschriften van deze geestelijken blijkt dat er al sinds midden 17e eeuw wijn verbouwd werd op het domein. Dus hoewel de huidige eigenaars pas relatief recent hun wijn op de markt brengen, wordt hier al eeuwen wijn gemaakt.

 
 

Het familiewapen dat men terugvindt op de fles toont een toren en een draak. Het beeldt de legende uit dat een voorvader zijn wapen nam om -moedig als hij was- een kwade draak te verslaan. Deze voorvader, klaar om te vechten staat ook afgebeeld als helmteken. Castilla Rey de Armas 1613

 

Technische Fiche

Kleur : donker, robijnrood.
Aroma: Rijp zwart en geconfijt fruit, Kruidig (pepermunt, zoethout), Potloodscherpsel, sigarenkist.
Mond : Evenwicht, Body en een lange afdronk.
Druiven : 97% Tempranillo, 3% Graciano

 

Wat zegt Parker?

De wijngaard werd geplant op klei en kalksteenhoudende bodem, op een hoogte van 500 m. Ze willen kracht en elegantie bundelen in een wijn met goed verouderingspotentieel, waarnaast ze ook naar evenwicht streven. Het was een warm en droog jaar, en enkel de beste druiven werden gebruikt voor deze wijn. De wijnstokken werden in 1986 gepland. Fermentatie gebeurde in inox, gevolgd door een malolactische gisting van 17 maand in een combinatie van nieuwe en gebruikte vaten. Het is een klassieke Rioja waar eik duidelijk een rol heeft gespeeld. Kruidige aroma's zoals balsamico, kamfer, zoete kruiden en zelfs rokerige toetsen tot gevolg.
 

SCORE: 90 / 100!!!